Αξονική Τομογραφία

Στο Διαγνωστικό κέντρο ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ το οποίο στεγάζεται στη λεωφόρο Αθαλάσσας  λειτουργεί σύγχρονος αξονικός τομογράφος πολυτομικός (64 τομές), Aquilion 64 της εταιρείας TOSHIBA με δυνατότητα διενέργειας αξονικής στεφανιογραφίας.

Είναι ένα από τα κορυφαία μηχανήματα αξονικής τομογραφίας στον κόσμο, με εγκατεστημένα πάνω από 1500 συστήματα. Πραγματοποιεί 64 τομές σε μία μόνο περιστροφή, καλύπτοντας μια περιοχή 32mm με πάχος τομής 0.5mm.

Ο χρόνος εντόπισης της αντίθεσης των εικόνων γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, με 16 εικόνες το δευτερόλεπτο.

Έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εύκολη χρήση και την απόλυτη αξιοποίηση της ισοτροπικής πληροφορίας που λαμβάνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση απεικόνιση των εικόνων και στα τρία επίπεδα (MPR) χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία.

Οι εξαιρετικές δυνατότητες του συστήματος γίνονται ιδιαιτέρως εμφανείς:

  • στα εξειδικευμένα, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, παιδιατρικά πρωτόκολλα.
  • στην αξονική στεφανιογραφία (μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος αξιολόγησης των στεφανιαίων αγγείων).
  • στις αξονικές αγγειογραφίες σε ολόκληρο το σώμα
  • στην αξονική κολονογραφία (εικονική κολονοσκόπηση).

Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό καλύπτονται πλήρως όλες οι εφαρμογές της αξονικής τομογραφίας με υψηλής ποιότητας εξετάσεις:

  • αξονική τομογραφία σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος (εγκέφαλος, σπλαχνικό κρανίο, τράχηλος, άνω και κάτω κοιλίας, σπονδυλικής στήλης, άνω και κάτω άκρων).
  • αξονικές αγγειογραφίες ολόκληρου του σώματος (εγκεφάλου, τραχήλου, θωρακικής και κοιλιακής αορτής, λαγονίων και περιφερικών αγγείων)
  • αξονική στεφανιογραφία: μπορεί να είναι χρήσιμη στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, όταν η κλινική συμπτωματολογία και τα κλινικά tests είναι ασαφή, καθώς και στην παρακολούθηση ασθενών με προηγούμενη αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent ή προηγηθέν χειρουργείο αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες.

  • αξονική κολονογραφία: μπορεί να είναι χρήσιμη στις περιπτώσεις που δεν ολοκληρώθηκε η κλασική κολονοσκόπηση ή σε άτομα που πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου και δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση