ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ

Γενικά

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, προτείνουμε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης προτού προγραμματίσετε την εξέταση σας ώστε να σας δοθούν αναλυτικά όλες οι απαραίτητες οδηγίες για την προετοιμασία σας. Απαιτείται η προσκόμιση παραπεμπτικού για τη διενέργεια οποιασδήποτε εξέτασης με ιονίζουσα ακτινοβολία.

Σας συστήνουμε να έχετε μαζί σας παλαιότερες εξετάσεις για την ίδια ανατομική περιοχή ώστε να γίνει σύγκριση, αν απαιτείται ή/και αν το επιθυμείτε. Οι γυναίκες εξεταζόμενες με πιθανότητα εγκυμοσύνης, ή οι ήδη κυοφορούσες, παρακαλούνται να ενημερώνουν σχετικά το προσωπικό κατά την είσοδό τους στο διαγνωστικό μας κέντρο.

Προετοιμασία Αξονικής Τομογραφίας

Για όλες τις εξετάσεις αξονικής τομογραφίας απαιτείται παραπεμπτικό, ώστε να σας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για την εξέταση σας. Σε περίπτωση που η εξέταση σας θα γίνει με χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας τότε ισχύουν τα παρακάτω:

 • Προσκόμιση πρόσφατων (εντός 6 μηνών) αιματολογικών εξετάσεων για έλεγχο νεφρικής λειτουργιάς (ουρία, κρεατινίνη).
 • Διακοπή φαρμακευτικής αγωγής σκευασμάτων μετφορμίνης, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από το Τμήμα Εξυπηρέτηση.
 • Ενημέρωση προσωπικού για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε, όπως επίσης και για πιθανές αλλεργίες, ειδικά σε ιωδιούχα σκευάσματα.

Η προετοιμασία των εξετάσεων αξονικής τομογραφίας βασίζεται στην κλινική ένδειξη και συνεπώς το παραπεμπτικό πριν τη διενέργεια της εξέτασης είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά αναφέρονται οδηγίες προετοιμασίας για κάποιες από τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο:

Αξονική Καρδίας

 • Οδηγίες για εξετάσεις με ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία.
 • Αποφυγή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και διακοπή καπνίσματος για 4 ώρες πριν την εξέταση. Αποφυγή οποιαδήποτε έντονης ή αγχώδους κατάστασης.
 • Χορήγηση κατάλληλης προκαταρτικής αγωγής με β-αναστολείς (b-blockers) από τον παραπέμποντα ιατρό σας, πριν το προκαθορισμένο ραντεβού. 
 • Παρακολούθηση των παλμών σας από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Αξονική Κοιλίας ή/και Πυέλου και Αξονική Θώρακος, Κοιλίας και Πυέλου

 • Οδηγίες για εξετάσεις με ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία.
 • Προετοιμασία με σκιαγραφική ουσία σε πόσιμη μορφή από την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από το παραϊατρικό προσωπικό του κέντρου.

Αξονική Ουρογραφία

 • Οδηγίες για εξετάσεις με ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία.
 • Καλή ενυδάτωση πριν την εξέταση (νερό, χυμός, τσάι ή/και καφές χωρίς γάλα)

Αξονική ΝΟΚ (KUB)

 • Καλή ενυδάτωση πριν την εξέταση (νερό, χυμός, τσάι ή/και καφές χωρίς γάλα).

Αξονική Κολονοσκόπηση

 • Για την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης:
 • Από τις 08:00 το πρωί διατροφή με υγρά και αποφυγή στερεάς τροφής (προτεινόμενη τροφή μαχαλεπί, τζέλλι και σούπα)
 • 15:00 μεσημέρι κατάποση 1 φακελάκι kleanprep σε 500ml νερό
 • 17:00 απόγευμα κατάποση 50ml γαστρογραφίνης αδιάλυτη
 • Από τις 00:00 και μετέπειτα αποφυγή κατανάλωσης φαγητού και ποτού, επιτρέπεται μόνο νερό.

Προετοιμασία Μαγνητικής Τομογραφίας 

Στις περισσότερες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία, με εξαίρεση τις παρακάτω εξετάσεις: 

Μαγνητική Χολαγγειο-Παγκρεατογραφία (MRCP): Νηστεία 4 ώρες πριν την εξέταση.

MR Εντερογραφία: Νηστεία 8 ώρες πριν την εξέταση, και άφιξη στο κέντρο 50 λεπτά πριν την προγραμματισμένη εξέταση, ώστε να γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία.

MRI Μαστών: Η εξέταση του MRI μαστών συνίσταται να διενεργείται μεταξύ 7ης και 11ης ημέρας του κύκλου για γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, προκειμένου να διασφαλιστεί το καλύτερο διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας, καλό είναι να αναφέρετε στο Τμήμα Εξυπηρέτησης, την ύπαρξη οποιουδήποτε ξένου μεταλλικού σώματος (βηματοδότες, βαλβίδες, κοχλιακά εμφυτεύματα, αντλία ινσουλίνης, διάφορα προθέματα, τεχνητό μέλος, μοσχεύματα-στεντ-καθετήρα, λάμες ή άλλα ορθοπεδικά υλικά, τεχνητή οδοντοστοιχία, θραύσματα-βλήματα, νευροδιεγέρτες), ή την περίπτωση εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να ενημερωθείτε αν η εξέταση σας δύναται να πραγματοποιηθεί. Παρακαλείστε όπως ακολουθείτε τις οδηγίες των νοσηλευτών και τεχνολόγων προτού εισέλθετε στο χώρο του μαγνητικού τομογράφου.

Προετοιμασία Υπερηχοτομογραφίας

Δεν απαιτείται προετοιμασία για τις εξετάσεις στον υπέρηχο, με εξαίρεση τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Υπερηχογράφημα Άνω Κοιλίας: 4-6 ώρες νηστεία πριν την εξέταση.
 • Υπερηχογράφημα Κάτω Κοιλίας: Καλή ενυδάτωση πριν την εξέταση (νερό, χυμός, τσάι ή/και καφές χωρίς γάλα), έτσι ώστε να είναι πλήρης η ουροδόχος κύστη κατά τη διενέργεια της εξέτασης.

Ψηφιακής Ακτινογραφίας

Δεν απαιτείται οποιαδήποτε προετοιμασία για τη διενέργεια ακτινογραφίας εξαιρουμένου της πιο κάτω εξέτασης:

 • Πυελογραφία: Προσκόμιση πρόσφατων αιματολογικών εξετάσεων (ουρίας και κρεατινινής, εντός 6 μηνών) και διακοπή φαρμακευτικής αγωγής σκευασμάτων μετφορμίνης σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από το Τμήμα Εξυπηρέτησης. Απαιτείται η προσέλευση στο Διαγνωστικό Κέντρο το αργότερο το πρωί της προηγούμενης ημέρας του προγραμματισμένου ραντεβού, ώστε να δοθεί προετοιμασία με καθαρτικό από το νοσηλευτικό προσωπικό. Κατανάλωση ελαφρών γευμάτων για το υπόλοιπο της ημέρας.

Προετοιμασία Ψηφιακής μαστογραφίας

Η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας συνίσταται να διενεργείται μεταξύ 5ης και 12ης ημέρας του κύκλου για γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, προκειμένου να διασφαλιστεί το καλύτερο διαγνωστικό αποτέλεσμα και η λιγότερη δυνατή ενόχληση στο μαστό κατά τη διενέργεια της εξέτασης.

Απαιτείται η προσκόμιση της προηγούμενης μαστογραφίας έτσι ώστε να γίνει σύγκριση από την ιατρό μας.

Προετοιμασία Ηπατικής Ελαστογραφίας

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία για την εξέταση της Ηπατικής Ελαστογραφίας.

Προετοιμασία Ενδοσκοπικού Υπερήχου

 • Προσκόμιση προηγούμενων εξετάσεων που σχετίζονται με την διενέργεια της εν λόγω εξέτασης
 • Προσκόμιση πρόσφατων αναλύσεων πηκτικότητας αίματος (INR)
 • Ειδική προετοιμασία σε συνεννόηση με τον αναισθησιολόγο του κέντρου. 

Προετοιμασία εξέτασης Ψηφιακού Ορθοπαντογράφου

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία για τη διενέργεια οποιασδήποτε εξέτασης στον ψηφιακό ορθοπαντογράφο.