Παθολογοανατομικό

Tο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο στελεχώνεται από έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και ειδικότερα από ιατρούς παθολογοανατόμους με πέραν των 20ετών εμπειρία και διευθύνεται επιστημονικά από πανεπιστημιακό καθηγητή. Οι επιμέρους διαδικασίες, η διαχείριση της ροής περιστατικών και αποτελεσμάτων και η διασύνδεση με τις περιφερικές μονάδες του Ομίλου, υποστηρίζονται από το καταξιωμένο Τμήμα Πληροφορικής.

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο έχει ως βασικό ρόλο στη μελέτη ανθρώπινων οργάνων, ιστών ή κυττάρων κατά τη διαγνωστική διερεύνηση πρακτικά όλων των νοσημάτων και όχι μόνο των νεοπλασματικών όγκων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η παθολογοανατομική εξέταση θέτει τη διάγνωση αλλά και καθορίζει ή/και τροποποιεί τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κακοήθη νεοπλάσματα (π.χ έλεγχος του Her2 προκειμένου να χορηγηθεί ή μη το φάρμακο Herceptin σε περίπτωση καρκίνου του μαστού). Το υλικό το οποίο μελετά ο παθολογοανατόμος αφορά-κατά κύριο λόγο, υλικό (ιστικά δείγματα) από βιοψίες, χειρουργικές επεμβάσεις, αναρροφήματα. Η επεξεργασία των ιστών προκειμένου να εξετασθούν στο μικροσκόπιο περιλαμβάνει μία σειρά από τεχνικές διεργασίες οι οποίες εκτελούνται από έμπειρους τεχνικούς που χρησιμοποιούν εξοπλισμό τελευταίας γενεάς που φέρει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Στο Εργαστήριο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διενεργούνται:

  1. Βασικές ιστολογικές εξετάσεις, π.χ ταχείες βιοψίες των οποίων τα αποτελέσματα είναι πρωταρχικής σημασίες διότι προσφέρει άμεση διαγνωστική κατεύθυνση.
  2. Ειδικές Ιστολογικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα οι βιοψίες μυελού των οστών, δέρματος και βλεννογόνων, με παράλληλη διενέργεια άμεσου ανοσοφθορισμού.
  3. Συμβουλευτικές Ιστολογικές εξετάσεις, π.χ λεμφικών ιστών.

Οι ανωτέρω εξετάσεις υποστηρίζονται και συμπληρώνονται – σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό – από πολλές νέες εξειδικευμένες διαγνωστικές τεχνικές όπως Ιστοχημεία, ανοσοφθορισμός και ανοσοϊστοχημεία
Ιδιαίτερη επίσης θέση κατέχει η ανοσοιστοχημεία στον προσδιορισμό προγνωστικών δεικτών μεταξύ των οποίων εκείνοι που το αποτέλεσμά τους επηρεάζει άμεσα την επιλογή στοχευμένης θεραπευτικής αγωγής ή συνεκτιμώνται στα επιμέρους στατιστικά μοντέλα για τον προσδιορισμό του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με νεοπλασίες.

Όλες οι παθολογοανατομικές διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες αφορούν σε υλικό ιστών συνεπικουρούνται και από μεθόδους γενετικής και μοριακής βιολογίας που είναι πλέον απαραίτητες για τη σύγχρονη και ασφαλή προσέγγιση της παθολογοανατομικής διάγνωσης.

Γίνεται επιπλέον έλεγχος της ενίσχυσης, διαμεταθέσεων, ή άλλων δομικών και αριθμητικών αλλοιώσεων συγκεκριμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια διαφόρων νεοπλασιών, για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται σύγχρονες εξατομικευμένες θεραπείες.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο – κατόπιν αιτήματος του ασθενούς ή του θεράποντος ιατρού- είναι σε θέση να παρέχει πρόσθετες υπηρεσίες, όπως:

  1. Ενσωμάτωση αντιπροσωπευτικών ιστολογικών εικόνων στις Εκθέσεις.
  2. Ξενόγλωσση μετάφραση του πορίσματος ή και του συνόλου της ιστολογικής έκθεσης.
  3. Επιμέλεια της συμβουλευτικής αποστολής δείγματος σε Κέντρο του Εξωτερικού (επιλογής του ασθενούς ή του θεράποντος), ή στην MayoClinic, με την οποία ο Όμιλος διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία.

Η υπηρεσία αυτή αφορά όχι μόνο ασθενείς του Ομίλου, αλλά και εξωτερικούς ασθενείς και περιλαμβάνει: την επιλογή αντιπροσωπευτικού αρχειακού υλικού (κύβοι παραφίνης ή/και πλακίδια), με ή χωρίς τη λήψη νέων ιστολογικών τομών, σύνταξη συνοδευτικού ξενόγλωσσου πορίσματος ή μετάφραση του παρασχεθέντος πρωτοτύπου και γραμματειακή υποστήριξη για την ορθή σύνταξη των σχετικών εγγράφων αποστολής.