Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό για πρώτη φορά στην Κύπρο, από τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Το ΧΗΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ ως μέλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εισάγει για πρώτη φορά στην Κύπρο τον έλεγχο κυτταρικής ανοσίας ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού μετά από νόσηση ή εμβολιασμό και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία, καθώς παραμένουν στο αίμα για χρόνια μετά την πιθανή λοίμωξη από την Covid-19, κατέχουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη του οργανισμού» και στην άμυνά του σε μελλοντικές επαναλοιμώξεις. Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ενώ τα αντισώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν παράγονται, ή ενδέχεται να καθυστερούν, η κυτταρική άμυνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρέχει ένα βαθμό προστασίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό, η εξέταση της κυτταρικής ανοσίας συνίσταται κυρίως ως συμπληρωματικός έλεγχος σε άτομα που ενώ νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, εντούτοις ο οργανισμός τους δεν παρήγαγε υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα της άμυνας τους απέναντι στη λοίμωξη COVID-19.

Για ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;

  • Για όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισής τους έναντι του SARS-CoV-2, μετά από νόσηση ή εμβολιασμό.
  • Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων.
  • Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (χωρίς συμπτώματα).

Η ύπαρξη αντισωμάτων σημαίνει και κυτταρική ανοσία;

Στον υγιή πληθυσμό, η ενεργοποίηση των δυο ειδών ανοσίας (της παραγωγής αντισωμάτων και της κυτταρικής ανοσίας) γίνεται σχεδόν παράλληλα αλλά σε διαφορετικό βαθμό και διάρκεια. 

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να μας δοθεί η απάντηση για τα επίπεδα κυτταρικής ανοσίας που διαθέτουμε τη στιγμή της εξέτασης.

Αν δεν έχω αντισώματα, μπορεί να έχω κυτταρική ανοσία;

Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ενώ τα αντισώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν παράγονται ή ενδέχεται να καθυστερούν, η κυτταρική άμυνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρέχει ένα βαθμό προστασίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό η εξέταση της κυτταρικής ανοσίας συνιστάται κυρίως ως συμπληρωματικός έλεγχος σε άτομα που ενώ νόσησαν ή εμβολιάστηκαν δεν παρήγαγε ο οργανισμός τους υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα της άμυνας τους απέναντι στη λοίμωξη COVID-19.

Πότε είναι σωστό να διενεργείται το τεστ της κυτταρικής ανοσίας; 

Για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και την 2η εμβολιαστική δόση. 

Πώς γίνεται η εξέταση

Η κυτταρική ανοσία ελέγχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία Τ-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας.

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία, υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και με όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι δειγματοληψίες διενεργούνται κάθε Δευτέρα, αποκλειστικά στα παραρτήματα του Ομίλου σε όλες τις πόλεις.

  • Λευκωσία (στο Πολυδύναμο Κέντρο – Λεωφόρος Λεμεσού 100, Τ.Κ. 2015 και στα κεντρικά εργαστήρια – Ιφιγενείας 59, Τ.Κ. 2003), κατόπιν ραντεβού από τις 7:00 έως τις 10:00 το πρωί.
  • Λεμεσό (Αγίας Φυλάξεως 236, Τ.Κ. 3082), κατόπιν ραντεβού από τις 7:00 έως τις 10:00 το πρωί.
  • Λάρνακα (Άρτας 14, Τ.Κ. 6036 Panelsons Court), κατόπιν ραντεβού από τις 7:30 έως τις 9:00 το πρωί.
  • Πάφο (Αγίου Σπυρίδωνος 23, Τ.Κ. 8021), κατόπιν ραντεβού από τις 7:00 έως τις 8:00 το πρωί.

Λόγω του ότι τα δείγματα υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία, απαιτούνται 5 εργάσιμες ημέρες για τα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και τη 2η εμβολιαστική δόση.

Τηλ επικοινωνίας για ραντεβού: 22419700