Η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία σύμμαχος στη διάγνωση του καρκίνου

*Της Άννας Γιασουμή

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου, με στόχο την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών ώστε να πετύχει την ακριβέστερη και ταχύτερη λήψη κλινικών αποφάσεων που αφορούν την απεικόνιση, διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη των καρκινοπαθών. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει ήδη προσφέρει στην απεικονιστική ιατρική πολύ ισχυρά όπλα, τόσο σε ότι αφορά την πρόληψη και τη διάγνωση, όσο και τη θεραπευτική και μεταθεραπευτική παρακολούθηση του καρκίνου και άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή αναφέρει ότι η προώθηση και η αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – ΑΙ) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποκτήσει σημαντικές εφαρμογές στην ιατρική επιστήμη, προσφέροντας νέες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα. Στο πεδίο της απεικονιστικής ιατρικής, η γρήγορη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων με εξαιρετική ακρίβεια, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συγκριτικής ανάλυσης που προσφέρει ο νέας γενιάς ιατρικός εξοπλισμός αναβαθμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσφερόμενες προς τους ασθενείς υπηρεσίες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαγνητικός τομογράφος 3 Τesla με τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος, χάρη στην αυξημένη ισχύ του μαγνήτη του προσφέρει εξαιρετικά λεπτομερή απεικόνιση και μειωμένο χρόνο εξέτασης. Ταυτόχρονα η τεχνολογία ΑΙ παρέχει δυνατότητες συγκριτικής διάγνωσης μέσω της σύνδεσης με διεθνείς βάσεις δεδομένων, για την καλύτερη ανάλυση των εξετάσεων και υποστήριξη του θεραπευτικού πλάνου. Πανευρωπαϊκά υπάρχουν ελάχιστοι μαγνητικοί τομογράφοι 3Τ με τεχνητή νοημοσύνη, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο του Ομίλου Βιοϊατρική, στη Λευκωσία.

Ένα άλλο πεδίο χρήσης της απεικονιστικής ιατρικής στην ογκολογία είναι και η αξονική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Η αξονική τομογραφία συχνά προκαλεί ανησυχία στους εξεταζόμενους λόγω της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, για αυτό και είναι σημαντικό η δόση να είναι η χαμηλότερη δυνατή. Με γνώμονα τη βέλτιστη ικανοποίηση των απεικονιστικών αναγκών και τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση των ασθενών, στο Πολυδύναμο έχει επίσης εγκατασταθεί νέος, σύγχρονος αξονικός τομογράφος 128 τομών. Ο αξονικός τομογράφος διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά και αξιοποιεί την εφαρμογή ειδικών αλγορίθμων ανασύνθεσης με τεχνητή νοημοσύνη, περιορίζοντας τη δόση στο ελάχιστο δυνατό βάσει του είδους της εξέτασης και των βιομετρικών χαρακτηριστικών του εξεταζόμενου, μεγιστοποιώντας τόσο την ασφάλεια, όσο και την ποιότητα της εξέτασης.

Αναμφίβολα ο προηγμένης τεχνολογίας ιατρικός εξοπλισμός, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αποτελούν σύμμαχο στην ιατρική με σημαντικά οφέλη για τους εξεταζόμενους και δη στον ευαίσθητο και γεμάτο προκλήσεις τομέα του καρκίνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα διαγνωστικά κέντρα να επενδύουν σε καινοτόμο εξοπλισμό και σε έμπειρο, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διασφαλίζουν τα πλέον αξιόπιστα αποτελέσματα με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση των εξεταζομένων. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία, όπως αναφέρεται, έχει στόχο να ξεκλειδώσει τη δύναμη της απεικόνισης και της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος των καρκινοπαθών, των κλινικών ιατρών και των ερευνητών και αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην απεικόνιση. Ωστόσο, εξίσου καταλυτικός θα πρέπει να είναι και ο ρόλος της πολιτείας στη θέσπιση ελάχιστων δυνατών κριτηρίων για την ποιότητα των εξετάσεων, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή επιστημονικά ορθών αποφάσεων σε ότι αφορά τη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς.

*Διοικητική διευθύντρια Διαγνωστικού Κέντρου ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ